Pakkemaskin

Fremtidens snacksfabrikk hos Sørlandschips

Fremtidens snacksfabrikk hos Sørlandschips

Mye har skjedd siden fire snacksglade sørlendinger for 25 år siden fikk ideen om å lage chips på en måte ingen hadde gjort i Norge tidligere. Det nye produksjonsanlegget til Sørlandschips i Kristiansand ble åpnet i sommer, med automatisering som gjennomgangsmelodi for all produksjon og pakking.

Matindustri i fremste rekke

Mye har skjedd siden fire snacksglade sørlendinger for 25 år siden fikk ideen om å lage chips på en måte ingen hadde gjort i Norge tidligere. Fremdeles markedsfører Sørlandschips seg som landets minste chipsfabrikk, til tross for at hver fjerde pose med chips i landet nå produseres i den nye snacksfabrikken i Songdalen utenfor Kristiansand. Der har Sørlandschips samlet all sin produksjon av chips og nøtter, og daglig ruller ca 60 tonn ferske poteter inn portene. Automatisering har stått i sentrum under oppbygging av anlegget, og med kun 23 medarbeidere produserer Sørlandschips rundt 4800 kartonger – eller 300 paller – med snacksprodukter, hvert eneste av ukas sju døgn. Nøttekongen ble overtatt av Sørlandschips for noen år siden, og når en ny Jomet pakkemaskin nå er installert, er også nøtteproduksjonen flyttet til Kristiansand. Maskinen er unik i den forstand at den pakker et stort antall ulike produkter, og pakker automatisk i både wrap around emballasje og i trau med lokk. Teknisk sjef Frode Birkenes har vært med på utviklingen i Sørlandschips siden midten av 90-tallet, og gleder seg over at all produksjon nå er samlet under ett tak.

ito_sorlandschips_5164_1024

– Vi ønsket å investere i en fullautomatisert pakkemaskin som kan pakke et stort spekter av ulike produkter i ulike typer emballasje, forteller han. Valget falt altså på en Jomet pakkemaskin, levert av ITO. Maskinen har transportbånd integrert med posepakkemaskinen, og sørger for åpning av esker/trau, fylling av riktig antall i hver kartong, påsetting av lokk/lukking av eske, utskrift/påføring av etikett før en ny spiralheis transporterer eskene ut til palleteringsroboten.

– Nøtter pakkes både i trau med lokk og i wrap around emballasje, mens alt av chips pakkes i trau med lokk. Noen justeringer gjenstår, men det blir en svært produktiv og lønnsom løsning for oss når vi kan kjøre et stort spekter av ulike snacksposer i full hastighet gjennom denne pakkelinjen, forteller Frode Birkenes.

ito_sorlandschips_5201_1024

Langt samarbeid med ITO

Sørlandschips har hatt et samarbeid med ITO gjennom en årrekke, med betydelige investeringer både i 2004 og 2011, og altså med ny pakkemaskin integrert med spiralheis til den nye fabrikken. I nabohallen sørger et tidligere anskaffet heis- og transportanlegg fra ITO for at ferdige kartonger med chipsprodukter automatisk heises opp og transporteres ut til palleteringsavdelingen, der vi også finner et komplett ITO-anlegg. Det inkluderer en KUKA Robotics industrirobot, Pall-Pack 8000 strekkfilmmaskin, palledobler og alle transportbånd for flytting og oppsamling av fylte paller. Fellesnevneren for alle installasjonene er den høye automatiseringsgraden, slik at Sørlandschips kan produsere 3 skift i døgnet med minimal bemanning.

– Markedet er tøft og prisfokusert. Vår suksess handler først og fremst om at vi produserer produkter som det norske folk liker, blant annet er vi den største produsenten som produserer kettle-chips, chips hvor potetflakene blir kokt i peanøttolje. Suksessen handler samtidig om å utnytte en høy grad av automatisering og velge driftssikre løsninger gjennom hele fabrikken, slik at vi hele tiden kan oppfylle markedets leveringskrav. I den sammenhengen er vi svært godt fornøyd med det årelange samarbeidet med ITO. De leverer gode løsninger og har en organisasjon som forstår hvilke krav en moderne matindustribedrift stiller, avslutter Frode Birkenes, teknisk sjef i Sørlandschips.

ito_sorlandschips_5143_1024

Mer i Pakkemaskin

orklafoods_5386_1024

Video fra ITO-anlegget hos Orkla Foods Rygge

Pakkeeksperten Marked24. januar 2017
ito_nortura_4977_1024

Automatisert baconpakking hos Nortura

Pakkeeksperten Marked1. november 2016
Frøpakking hos Felleskjøpet.

Felleskjøpet med automatisert frøpakking

Pakkeeksperten Marked18. august 2016
Pakkemaskin frossenmat fra Radpak.

Pakkemaskiner for frossenmat

Christian Hagen23. februar 2016
Helautomatisk palletering

Helautomatisk palletering hos Aass Bryggeri

Pakkeeksperten Marked21. januar 2016
viklemaskin

Til alle dyr i bås og stall

Christian Hagen18. januar 2016
komplette pakkelinjer

Kan endelig levere komplette pakkelinjer

Christian Hagen30. november 2015
Effektiv posepakkemaskin

Ny posepakkemaskin for matindustrien

Christian Hagen2. november 2015