Strekkfilmmaskin

Helautomatisk syltetøysfabrikk

Helautomatisk syltetøysfabrikk

Lerum

– Vi har hatt en stor og god prosess for å velge leverandør, og når vi plukket ut en vinner i anbudsrunden, havnet vi ikke på den største leverandøren. Slik sett kan man godt si at størst ikke alltid er best. I alle fall landet vi ned på denne konklusjonen.

Bjarne Lerum, tidligere teknisk sjef, og fremdeles på eiersiden i Lerum fabrikker. Han var tungt inne i bildet under anbudsrunden fabrikken hadde, og som endte med at Pall Pack fikk levere den nye emballeringslinjen. Her emballeres ½-paller, som så blir plassert sammen på helpalle, og emballert sammen. Dette er som kjent en pakkemetode som blir mer og mer populær innen næringsmiddelindustrien, fordi den lokale butikken slipper omorganisering og stabling, som ellers tar mye tid for butikkpersonalet.

Lerum Fabrikker er det som er blitt en sjeldenhet de senere årene, nemlig en norskeiet familiebedrift. Konsernet har tre fabrikker, som ligger henholdsvis i Kaupanger, Sogndal og Lærdal. I den senere tiden har det imidlertid vært diskusjoner om å flytte produksjonen fra Sogndal til Kaupanger. Bedriften var den første som begynte å produsere saft for salg i Norge, og er i dag størst innen dette segmentet.

Fornøyd, en service lang utenom det vanlige

– Det er et faktum at Pall Pack ikke er den største leverandøren av slike systemer, men vi valgte likevel dem i denne runden, så de vant anbudet, kan du si. Og det har vi ikke angret på, for vi har opplevd en service som er langt ut over det vanlige, og som en produksjonsbedrift som vår vil ha veldig stor nytte av. Både under installasjon, testkjøring og produksjon var det nettopp service som gjorde at vi kom i land med en positiv prosess, understreker Bjarne Lerum. Han er heller ikke snauere enn at han allerede nå signaliserer at samme leverandør vil kunne stå i fokus ved eventuelle senere leveranser:

– Vi kommer helt klart til å ha dem i tankene videre også. For i tillegg til å ha produkter som kan løse de oppgavene vi er på jakt etter til en pris som er akseptabel, har vi møtt en svært serviceinnstilt og profesjonell organisasjon som vi setter pris på å samarbeide med, slår Lerum fast.

– Er ikke dette nesten så du begynner å rødme, Christian Hagen i Pall Pack AS?

– Det er i alle fall veldig hyggelig at vi har fått muligheten til å bistå Lerum fabrikker med løsninger som gjør at de kan møte markedets utfordringer. Det er viktig for oss å arbeide sammen med kundene våre for å få til nettopp slike løsninger, og derfor er det både spennende og ikke minst tilfredsstillende for oss at Lerum føler at vi har lykkes med dette, smiler Hagen.

– Hva skjer i emballeringsprosessen?

Lerum

Emballeringen – tilpasset 1/4 , 1/3 og 1/2 paller

– Det hele begynner med at en vogn transporterer pallene frem til en kjedebane. Denne vognen er imidlertid spesiell i seg selv, fordi den har en dreiebord-funksjon. Det betyr at hele pallen blir snudd 90 grader, slik at palleteringen stemmer med tanke på kjedebanen. Dermed er det duket for å kunne emballere en og en halvpalle. Pallene splittes altså opp, emballeres hver for seg og deretter sammen. Slik oppnås emballeringen som er blitt så populær i dagligvarebutikkene, sier en fornøyd Christian Hagen.

Etter at emballeringen av halvpallene har funnet sted, må nemlig begge disse passere en oppløfter, som setter begge halvpallene på en standard Europalle, som så kjøres inn i en strekkfilmmaskin, Pall Pack 8000, og emballert sammen. Men det stopper ikke med dette, kan Hagen røpe:

– Avslutningsvis blir så pallene etikettert etter dagens EAN 128-standard, som jo er dagligvaregrossistenes standard når det gjelder pallmerking. Alt styres via våre PLS-systemer, og kommunikasjon med overordnede systemer, slår han fast. Han peker også på maskinens toppark-funksjon, altså at maskinen legger en toppfilm på toppen av pallen. Dermed oppnås at pallen blir 100 % støv- og vanntett, noe som naturlig nok er viktig for produsenter innen næringsmiddelindustrien. Både når varene ligger på lager og under transport er dette en svært viktig egenskap, understreker Hagen.

Kundekrav – direkte plassering i butikk

I den senere tid har større organisasjoner som COOP, REMA og Norgesgruppen ønsket å plassere 1/4 og 1/2 paller direkte ut i butikkene. I teorien skulle man tro at man bare rett og slett kunne plassere 2 eller 4 paller på en standard Europall, og så emballert disse. Så enkelt viser det seg imidlertid ikke å være i praksis. Utfordringene møter man spesielt ved omlasting på de større sentrallagrene. Her ønsker grossistene å kunne splitte opp og sende direkte videre uten å emballere på ny. Hos Lerum emballeres 1/4, 1/3 og 1/2 pallene individuelt for deretter å emballeres på nytt men da sammenstilt på en 1/1 EURO pall. Dette sørger for minimalt med ompakk på sentrallagrene – og varene går i stor grad direkte videre til butikk.

Installasjonen hos Lerum har blitt til i samarbeid med bedriften, og inneholder nå tre stk. Pall Pack 8000 strekkfilmmaskiner, slik at kapasiteten er økt ytterligere. Med denne løsningen trenger man ikke vente på at første pall er ferdig emballert, det gjøres rett og slett samtidig ved at pallene splittes – her sendes pall nr. 1 til maskin nr. 1, mens pall nr. 2 sendes til maskin nr. 2. Sammenstillingen gjøres i maskin nr. 3.

– Jeg har lyst til å benytte anledningen til å gi honnør til Lerum fabrikker for at de har våget å satse nytt og fremtidsrettet, og ikke minst at de har vært en positiv og spennende samarbeidspartner gjennom hele prosessen. Om det skulle vise seg at vi får muligheten til å videreføre dette samarbeidet i senere prosjekter, vil dette være oppgaver vi ser fram til med glede, sier en inspirert Christian Hagen.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Strekkfilmmaskin

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Strekkfilmmaskin

ITO_nille_6689_web

Effektiv vareflyt til 400 Nille-butikker

Pakkeeksperten Marked13. februar 2017
ito_sorlandschips_5217

Fremtidens snacksfabrikk hos Sørlandschips

Pakkeeksperten Marked22. november 2016
nille_palletering2

Video: 90 paller i timen for Nille

Pakkeeksperten Marked27. september 2016
Automatisert lager hos Gresvig.

Gresvig i teten med automatisert lager

Pakkeeksperten Marked30. mars 2016
Helautomatisk palletering

Helautomatisk palletering hos Aass Bryggeri

Pakkeeksperten Marked21. januar 2016
viklemaskin

Effektivitet ble HMS-positivt

Christian Hagen18. september 2015
Velge pakkemaskin

Velg en pakkemaskin som dekker dine behov

Christian Hagen8. september 2015
Hvordan velge strekkfilm

Slik velger du riktig strekkfilm

Christian Hagen23. juli 2015
pakkemaskiner

Pakkemaskiner for krevende logistikk

Christian Hagen15. juni 2015