Stroppemaskin

Innovasjon og automasjon gir rekordvekst hos Plasto AS

Innovasjon og automasjon gir rekordvekst hos Plasto AS
Plasto

Vi leverer produkter til et bredt spekter av kunder: Fra oppdriftskuler til offshorebruk, via diverse komponenter til fiskeoppdrett, oljeindustrien, maritim industri, møbelindustrien og belysningsindustri. Og det er bare en smakebit, smiler Lars S. Stenerud.

– Plasto A/S i Åndalsnes er ikke bare en av de første sprøytestøpe-bedriftene i Norge: Den er også kanskje den raskest voksende innen bransjen i dag. Dette får vi til på grunn av innovasjon. Vi har alltid hatt sterkt fokus på innovasjon, og det skal vi også ha i fremtiden.

Lars S. Stenerud er administrerende direktør i bedriften, og ikke så rent stolt av å være 3. generasjons innovatør. Det var nemlig hans bestefar, Odd Stenerud, som grunnla bedriften. Han peker på at bedriften i dag er underleverandør til en rekke solide, norske bedrifter. Dette har vist seg å være en vinnerstrategi, men det kunne ikke opprettholdes uten betydelig vekt på innovasjonsarbeidet, slår han fast. I tillegg satser bedriften også aktivt på automasjon, og i helgene går fabrikken for full maskin – uten et eneste menneske til stede i produksjonen. Et naturlig ledd i denne automasjonen er en pallevikler – Pall-Pack 8000.

Plasto

Daglig stroppes og sendes det over 200 paller fra den sterkt voksende plaststøpefabrikken i Åndalsnes.

Sprøytestøping

Bedriften leverer sprøytestøpte deler til alt fra aqua-kultur, olje og gassnæringen til møbler og belysning. Selskapet har hatt en formidabel vekst de siste 3 årene: 30% hvert år, og denne veksten ser ut til å fortsette. Hva er så hemmeligheten?

– Som sagt er det liten tvil om at bakgrunnen for den suksessen vi opplever, er den sterke satsingen vår på innovasjon. Og ikke bare det: Vår strategi er at denne innovasjonen skal være forskningsdrevet. Vi har samarbeide med store norske forskningsmiljøer, og satser ikke bare på nordisk men på det europeiske markedet. Hos oss har vi fortløpende flere FoU-prosjekter gående, og som sagt er det akkurat denne måten å tenke og jobbe på som vi føler skaffer oss den nødvendige «edge» i konkurransen med andre. Vi har også ganske stor kapasitet: Med 20 sprøytestøpemaskiner med opptil 1500 tonns lukkekraft kan vi løse de fleste oppgaver.

-Hva er omsetningen deres i dag?

– Den kommer til å nå 100 millioner kroner i år, og det er vi utrolig godt fornøyd med. Akkurat nå er vi 42 ansatte, der mange har jobbet hos oss i en årrekke. Dette siste er faktisk svært viktig, fordi det styrker vårt ønske om å jobbe strategisk og langsiktig. Den teknologien og ikke minst den samlede kunnskapen vi besitter, skaper grunnlaget for den innovasjonen vi er så opptatte av å fortsette, understreker Stenerud.

Plasto

Mange av Plasto’s produkter er større enn mer tradisjonelle sprøytestøpte produkter.

Teknikken viktig

– Dere har satset blant annet på en stroppemaskin fra Pall-Pack og et transportanlegg fra ITO. Hvorfor ble det slik?

– Vi har en høy grad av automasjon ved bedriften, og utvikler stadig nye maskiner. Vi har – og skal ha – en kunnskapsrik arbeidsstokk som kan både håndtere og videreutvikle disse maskinene, og robotene er en stadig større del av vårt produksjonsapparat. I vår fabrikk er det produksjon 365 dager i året, og dette får vi til ved å utnytte den automatiserte produksjonen vår. I helgene er det for eksempel ingen til stede i fabrikklokalene i det hele tatt – om det da ikke går en alarm, slik at den som har vakt, kan sjekke ut dette via mobiltelefon/PC. I enkelte tilfeller krever dette også at man tar en tur innom bedriften, men det hører til sjeldenhetene, forteller han.

Når det så gjelder valget av både ITO og Pall-Pack, kom dette etter en prosess i bedriften, hvor flere alternative leverandører ble veiet opp mot hverandre. Valget falt tilslutt på ITO og Pall-Pack da de kunne levere en helhetlig løsning og hvor deres prosjektledere tok fult ansvar for den totale integrasjonen. Både prosessen fram mot å investere i denne og tiden etterpå, er Stenerud fornøyd med:

– Det var jo klare grunner til at vi valgte denne leverandøren, og vi er godt fornøyd med oppfølgingen så langt, sier han.

– Men tilbake til døgnkontinuerlig drift: Blir det ikke vanskelig å holde skikkelig øye med produksjonen?

– Langt i fra! Vi har solid overvåking av produksjonen kontinuerlig, og skulle noe skje, er det såvidt jeg vet bare en av de ansatte som har lenger kjørevei enn 10 minutter til jobben. Så det er avgjort ikke noe problem, slår han kategorisk fast.

– En annen side av vår produksjon, er evnen til å tenke stort, sier han videre. Med det mener han at mens konkurrentene i stor grad holder seg til mindre produkter, er det helt greit for Åndalsnesbedriften å lage deler og produkter på 40-50 kilo. Men de har ikke tenkt å la det bli med dette:

– Nei, det er riktig. Vi jobber allerede nå med konkrete planer for produkter som vil kunne veie 70-120 kilo. Igjen er dette snakk om å «tenke litt utenfor boksen», slik at vi kan hente fram større konkurranseevne og skape grunnlag for videre vekst.

Plasto

Automasjon og kontinuerlig produktutvikling er et bærende element i bedriften. Stroppemaskinen fra Pall-Pack A/S har fått sin naturlige plass i produksjonslinjen.

Innovasjon fra første dag

Bedriften i Åndalsnes ble etablert av Odd Stenerud i 1955. Før det hadde han en bedrift som produserte knott, siden ble det penneskaft. Disse kom han så på at det måtte gå an å støpe i plast. Slik ble det, og grunnlaget for Plasto A/S var lagt.

– Jeg har aldri synes at det har vært noe poeng å være billigst. Vi skal være best, og levere løsninger som skaper innovasjon og verdi for kundene våre. Gjennom at vi fokuserer på at innovasjonen vår skal være forskningsdrevet, tilfører vi en ekstra dimensjon til dette arbeidet som mange av våre konkurrenter ikke uten videre makter å gjøre. Hele tiden investerer vi i folk og utstyr, og forsøker å fortsette den trenden vi har innarbeidet, nemlig at folk blir værende hos oss. Det er viktig, kanskje viktigere enn mange er klar over i dagens samfunn: Hos oss deler vi ut gullklokker for 25 års ansettelse nesten hvert år, og det synes vi er veldig bra. Det betyr nemlig at vi ikke bare driver med innovasjon, men at vi også sørger for å holde kompetansen i bedriften. Og det er et kvalitetsstempel i seg selv, slutter Stenerud.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Stroppemaskin

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Stroppemaskin

ito_hitachi_8215_web

Effektiv pakking hos Hitachi Power Tools

Pakkeeksperten Marked29. juni 2017
Velge pakkemaskin

Velg en pakkemaskin som dekker dine behov

Christian Hagen8. september 2015
Stroppemaskin

Tips ved kjøp av ny stroppemaskin

Christian Hagen23. juli 2015
Norway Pelagic, nå med automatisk stropping

Stabilitet viktigst for Norway Pelagic

Christian Hagen27. januar 2015
OSO med pakking i to strekkfilmmaskiner

OSO Hotwaters – investeringer i strekkfilmmaskiner sikrer fremtiden

Christer27. januar 2015
Mosca Stroppemaskin hos Peterson Packaging

Peterson Packaging valgte stropping på øverste hylle

Christian Hagen27. januar 2015
Ny stroppeteknologi hos Myre Fiskemottak AS

Ny stroppeteknologi effektiviserer fiskenæringen!

Christian Hagen20. januar 2015
Fiskerstrand øker produktiviteten med strappemaskiner

Fiskebedrift øker kapasiteten med 50% med nye strappemaskiner

Christian Hagen20. januar 2015
Amedia

MOSCA og PALL-PACK med oss fra starten av

Christian Hagen20. januar 2015