
Litt «Reodor Felgen»: Noen ganger må man utvikle redskaper som ikke finnes på huset. Her er en egen patent for å rette opp ferdig stablede paller, forklarer Jan Egil Strømmen.
– Tidligere stod vi og viklet plast rundt pallene manuelt, og det ble jo ganske tungvint etterhvert. Det er ikke få tusen tonn vi sender gjennom systemet hvert år, og derfor er det viktig å jobbe rasjonelt på alle nivåer. Med automatisk pallevikler blir dette nå mye lettere.
Jan Egil Strømmen i Longvagruppen AS i Ålesund tar vennlig i mot oss, ved det som er et av de største fryseriene i Norge med tanke på kapasitet for innfrysing av fisk. Stort sett er det hvit fisk, som torsk og sei som blir frosset her, men det hender også at pelagisk fisk går gjennom anlegget.
Pallevikler gir økt transportsikkerhet
– Vi har en produksjon som er ganske varierende, og det er virkelig «full rulle» når vi går på høygir. Men dette er samtidig en bransje som er veldig tradisjonsrik i Norge, og det preger oss nok både på godt og vondt. For eksempel har vi til nå viklet pallene med plast manuelt. Det har flere utfordringer, fordi det ikke bare handler om kapasitet og rasjonell produksjon, men også det vi kan kalle transportsikkerhet.
– Hva betyr det i praksis?
– Det er slik at dette som sagt er en veldig tradisjonsrik bransje med lang historie, og høy faglig dyktighet. Men etterhvert som palltransporten ble en del av hverdagen vår, har det nok tatt noe tid for oss å få på plass transportløsning som fullt ut sikrer en sikker transport fram til forbrukerne. Når man stabler kasser eller kartonger på en palle, er det ikke gitt at disse holder seg på riktig plass hverken under interntransporten eller transport utenfor våre anlegg, derfor er dette med transportsikring av pallene meget viktig.
– Så automatisk pallevikler er vel så viktig for sikkerheten som for effektiviteten deres?
– Ja, det stemmer. For å sikre oss at pallene er fylt på en slik måte at alle hjørnene er rette, og plastviklingen kan støtte dette helt fram til mottakeren, har vi utviklet en egen «patent». Den har vi montert på en truck, og med dette hjelpemidlet sikrer vi oss at hver eneste palle er helt perfekt før plastring.

Vi regner med at vi kommer til å ha en betydelig forbedret pakkekapasitet etter investeringene vi nå har gjort. Pall-Pack 8000 strekkfilmmaskinen håndterer rundt 80 paller pr. time her den står, sier Jan Egil Strømmen i Longvagruppen.
Automatisering er eneste løsning
– Kan du utdype litt rundt hva dere nå har installert?
– Ja, vi har investert i en pallevikler av typen Pall-Pack 8000 fra Pall-Pack AS, og når denne kommer i full produksjon, betyr dette at vi får langt bedre sikkerhet i produksjonen, i betydningen mindre manuelt arbeide for oss som jobber her. Det blir enklere å produsere til de ofte «tighte» deadlines vi har når produksjonen må gå for fullt, og vi kan fokusere på de arbeidsoppgavene vi har utenom det å sikre paller. Selv om dette er en investering av en viss størrelse, kjenner vi oss sikre på at det vil være en god løsning som øker konkurranseevnen vår ytterligere.
Fleksibilitet er viktig
Vi er i en situasjon der vi ofte kjører med full kapasitet, men samtidig også trenger en fleksibilitet hos oss som gjør at vi kan ta imot oppdrag når andre fryserier i regionen kanskje ikke rekker over alt. Så denne investeringen vil gjøre at vi står bedre rustet til fremtidige oppgaver, smiler han.
– Hvordan har prosessen før den endelige investeringen vært synes du?
– Jeg synes at Pall-Pack AS har vist seg som en seriøs og fleksibel leverandør. Når det er sagt, er det jo slik hos oss som hos mange andre, at når man gjør store tekniske investeringer, så innebærer det også en viss innkjøringsperiode. Men også i den perioden synes jeg at nettopp Pall-Pack AS har vist seg som en leverandør som er enkel å samarbeide med. Vi har nå også hatt kontakt med lokale folk fra dem, og det har også vært slik vi kunne forvente.

Tidligere har vi plastpakket pallene manuelt, og investeringen i utstyr fra Pall-Pack er både en forbedret HMS-situasjon for oss og en økning i kapasiteten, sier Jan Egil Strømmen.
Spennende fremtid
– Hvordan ser du for deg fremtiden?
– Nåja, de helt store endringene blir det vel ikke. Vi skal fortsatt ta imot mye fisk, fryse den og pakke den, for så å sende den videre til mottagerne. Men de tekniske løsningene fra ITO og Pall-Pack AS vil uten tvil medføre at vi har høyere kapasitet enn før. Det betyr at vi også vil kunne ha høyere inntjening i perioder med store behov for våre tjenester. Men det er jo en annen side av dette som også er viktig for oss, nemlig det vi kan kalle HMS og interne rutiner: Vi får mindre belastning på de ansatte, og vi får i tillegg en enda bedre sikret prosess for å levere topp kvalitet varer innenfor de deadlines som gjelder. Det er viktig for oss, og det er som sagt også viktig at vi har med oss samarbeidspartnere som er til å stole på. Våre kunder forventer at vi står på for dem når det trengs, og det er krav vi også har til våre underleverandører, avslutter han.
Facebook
RSS