Strekkfilmmaskin

Vår beste investering er den nye strekkfilmmaskinen

Vår beste investering er den nye strekkfilmmaskinen

KID

I løpet av et år går det 65.000 paller gjennom lageret. Et ønske om å øke kapasiteten og redusere kostnader resulterte i at KID Logistikk nylig investerte i et banesystem og strekkfilmmaskin fra ITO – PALL PACK gruppen.

KID Logistikk er et heleid datterselskap av KID Interiør AS, og står ansvarlig for vareflyten til og fra de drøyt 100 KID Interiør-butikkene rundt om i landet. KID Logistikk mottar all vareforsyning fra kai i Oslo havn på bil til lageret i Drammen. Her pakkes og behandles hvert år 65.000 paller, og det er her vi finner logistikkdirektør Robert Steen.

På jakt etter forbedringer

Steen har lang erfaring fra ulike produksjonsmiljøer og er en hund etter forbedringer. Hva fikk deg til å gå for en ITO – PALL PACK-løsning? – Det er jo min oppgave å se til at vi driver logistikken på best mulig måte, dessuten er det både spennende og utfordrende å forbedre noe man holder på med hver dag. At vi valgte ITO – PALL PACK har en naturlig forklaring, svarer Steen og fortsetter. – Vi leste om teknologien i bladene Moderne Produksjon og Logistikk & Ledelse. Fra før av hadde vi en ide om en dansk løsning samt en fra Signode. At valget falt på ITO – PALL PACK har både med den tekniske løsningen, pris og nærhet, men ikke minst at de tok mine enkle tegninger alvorlig og laget en komplett løsning akkurat slik vi ønsket det.

Avansert logistikk

Det 12.000 m2 store lageret er delt inn etter varegrupper – akkurat som i butikkene. Dette forenkler plukking av varer til butikkene. Data overføres trådløst innenfor lageret, og ERP-systemet (Enterprise Resource Planning) vet til enhver tid hvor mye plass som er tilgjengelig på det 16.000 m3 store lageret. Det samme systemet kommuniserer med butikkene, og hver butikk genererer automatisk plukk ved gitt lagernivå i butikkhyllen.

Når varene ankommer lageret fra havnen plasseres de derfor under de ulike produktkategoriene. Herfra åpnes paller og kartonger ettersom varer plukkes til butikkene. Nye paller produseres for utsendelse på bil til butikker over hele landet.

– Pallene er av plast, og vi har vår egen design med sammenleggbare sider (såkalt BlueBox) som kan stables oppå hverandre for å spare plass. Plastpallene tar kun en tredel av plassen sammenliknet med trepaller. En gang i uken returneres pallene til oss, dermed har vi meget lave returkostnader og slipper eksternt palleregnskap, forklarer Robert Steen. I tillegg til å være miljøvennlig får vi færre klager over brukkne negler fra personalet i butikkene fordi pallene kun veier tre kilo, legger Steen til.

Utfordringen

Den gamle vikleløsningen bestod av at tre personer opererte tre halvautomatiske maskiner, men kapasiteten ble for lav og lønnskostnadene for store i forhold til resultatet. – I tillegg til at denne løsningen var tidkrevende fikk vi flere feil og uhell, noe som kunne medføre skader på både personell og materiell. Situasjonen nå er vesentlig bedret, uttaler Steen.

Løsningen

KIDI dag vikles pallene i en komplett løsning som består av et banesystem og en automatisk viklemaskin type PALL PACK 8000. Banesystemet har kjededrift på rullene, og for å unngå paller som vrir seg eller setter seg fast har man valgt 80 mm ruller med tetteste deling. Siden pallene som transporteres ikke har labanker har linjen en stigning på to grader gjennom viklemaskinen. På viklepunktet er det satt inn et oppløft slik at pallen alltid er i vater under vikling, og for å få plasten langt nok ned på pallen. Dette er gjort med et såkalt PALL PACK Oppløft som drives med trykkluft. Lange sniler med plass til to paller mater viklerlinjen.

– Det er en avansert løsning med fire sensorer for å lese hjørnene bedre. Her vikles alt fra dyner, puter og esker til gardinstenger. Vi har valgt topparkslegger fordi hver pall som går ut fra oss er å anse som ett kolli, altså en lukket pall. Dessuten beskyttes varene mot støv og vann, forteller Robert Steen.

Han legger til at man her har valgt vogn for transport mellom linjene (inn og ut). – Grunnen til at vi ikke valgte dreiebord er at det tar mer plass samtidig som vogntransport hele tiden lar pallen stå rettvendt og dermed unngår rotasjon og ustabilitet.

Resultatet

På spørsmål om KID Logistikk er fornøyd med resultatet svarer Robert Steen kontant: – Dette er vår beste investering så langt. Med en nedbetalingstid på to år har vi nå en komplett løsning som gir økt effektivitet. Behovet er 250 paller per dag mens viklelinjen klarer 60 paller i timen. Dermed rekker vi alt på ett skift. Vi ser færre uhell, mindre slitasje på både folk og utstyr. Så langt har vi gode erfaringer både teknisk og med kundeoppfølging, noe som også gjør det interessant å se på fremtidig samarbeid med ITO – PALL PACK.

Veien videre

Hvilke investeringer ser du for deg i tiden fremover? – Vi vurderer stemmestyrt plukking for å unngå feilplukk. Videre er vi allerede i gang med såkalt ”cross-docking” der varene til hver enkelt butikk plukkes ferdig hos produsenten og kan dermed gå direkte til hver enkelt butikk. Direkte leveranse kan bli så mye som 30 prosent av all vår logistikk, avslutter Robert Steen.

Om KID Interiør

KID Interiør AS er et landsdekkende handelsselskap med omsetning per 2006 på cirka 1 milliard kroner, og vokser stadig. Selskapets primære forretningsvirksomhet er salg av hjemmetekstiler som gardiner, sengetøy, duker med mer. Selskapet har omtrent 30 prosent av det norske interiørmarkedet. Per november 2007 har KID Interiør AS cirka 1000 ansatte og 108 butikker.

Om PALL PACK AS

PALL PACK AS er Norges ledende leverandør av egenproduserte maskiner for godsemballering med strekkfilm til næringsmiddel og produksjonsindustrien, grossister, lager og vareterminaler. Bedriften er spesialister på helautomatiske maskiner for all type enhetsgods og utvikler og produserer dette i eget verksted på Tyristrand, sør for Hønefoss. PALL PACKs ekspertise er vesentlig knyttet opp til å være en totalleverandør av sluttlinjer.

Legg igjen en kommentar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fyll inn riktig svar * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Strekkfilmmaskin

«Objektivt forum for pakketekniske løsninger og deling av erfaringer»

Mer i Strekkfilmmaskin

ITO_nille_6689_web

Effektiv vareflyt til 400 Nille-butikker

Pakkeeksperten Marked13. februar 2017
ito_sorlandschips_5217

Fremtidens snacksfabrikk hos Sørlandschips

Pakkeeksperten Marked22. november 2016
nille_palletering2

Video: 90 paller i timen for Nille

Pakkeeksperten Marked27. september 2016
Automatisert lager hos Gresvig.

Gresvig i teten med automatisert lager

Pakkeeksperten Marked30. mars 2016
Helautomatisk palletering

Helautomatisk palletering hos Aass Bryggeri

Pakkeeksperten Marked21. januar 2016
viklemaskin

Effektivitet ble HMS-positivt

Christian Hagen18. september 2015
Velge pakkemaskin

Velg en pakkemaskin som dekker dine behov

Christian Hagen8. september 2015
Hvordan velge strekkfilm

Slik velger du riktig strekkfilm

Christian Hagen23. juli 2015
pakkemaskiner

Pakkemaskiner for krevende logistikk

Christian Hagen15. juni 2015